imageimageimageimageimage
zondag, 14 december 2014 12:30

Basis-opleiding Scheidsrechter

Geschreven door 

Vorig jaar was er een hele grote groep jeugdspelers die de cursus “Pupillenscheidsrechter” hebben gevolgd. Ze hebben die allemaal met succes afgesloten en fluiten nu regelmatig de wedstrijden van de F-jes, E-tjes en D’s. Leuk om te zien en te weten dat ze er plezier in hebben.

Scheidsrechters zijn steeds lastiger te vinden, dit is zonde want fluiten kan dus heel leuk zijn! Zonder de scheidsrechter is er geen voetbal. Jij geeft leiding aan 22 spelers en zorgt dat de wedstrijd in goede banen wordt geleid………een grote verantwoordelijkheid.

Misschien zijn er bij SVBS’77 wel (senioren) leden die een (vervolg)cursus te zouden willen volgen. Dit kan door middel van de B.O.S. (basis opleiding scheidsrechter). Met die opleiding mag je A, B en lagere seniorenwedstrijden fluiten. Vanaf 14 jaar mag je daar aan deelnemen. Natuurlijk kunnen ook volwassenen hier aan mee doen.

Mocht er iemand belangstelling hebben dan kan er informatie worden opgevraagd bij Ilse Klaver of iemand anders van het bestuur.  Hieronder staat nog wat informatie over de diverse cursussen van de KNVB. Die informatie is uitgebreider te vinden op de site van de KNVB.

Bestuur SVBS’77

 

Hoe word ik scheidsrechter?

Door bij de KNVB een scheidsrechterscursus te doen kun je officieel gecertificeerd scheidsrechter worden. De KNVB biedt cursussen aan voor verschillende doelgroepen, namelijk:

·                     Pupillenscheidsrechter

·                     Juniorscheidsrechter

·                     Basisopleiding Scheidsrechter Veldvoetbal (BOS veld)

·                     Basisopleiding Scheidsrechter Zaalvoetbal (BOS Zaalvoetbal)

·                     Scheidsrechter II Veld

·                     Scheidsrechter II Zaalvoetbal

·                     Scheidsrechter I Veld

·                     Scheidsrechter I Zaalvoetbal

·                     Assistent-Scheidsrechter

 

De cursus die het meest wordt gedaan is de cursus Basisopleiding Scheidsrechter Veldvoetbal. Na succesvolle afronding van deze cursus mag de arbiter A-jeugd, B-jeugd en senioren fluiten.

Wat houdt de scheidsrechterscursus (B.O.S.) in?

De basisopleiding scheidsrechter bestaat uit 7 bijeenkomsten van 3 uur, bijna altijd vindt dit ‘s avonds plaats bij een voetbalvereniging. Deze opleiding wordt verzorgd door de KNVB, die een ervaren begeleider (docent) stuurt om dit in goede banen te leiden.

In deze 7 bijeenskomsten komen de volgende zaken aan bod:

·                     de 17 voetbalspelregels

·                     organisatie en administratie

·                     kennis van voetballen en voetballers

·                     leiding geven aan voetballers

·                     blessurepreventie

·                     praktische toepassing van deze onderwerpen

 

In deze cursus worden 4 avonden besteed aan de theorie, hierin worden alle spelregels en vragen hierover behandeld. Vaak worden ook situaties verduidelijkt door middel van videobeelden en praktijkvoorbeelden.

Het praktijkgedeelte van de cursus bestaat uit 2 avonden, hierin wordt er een oefenwedstrijd tussen 2 elftallen gespeeld en moet elke cursist een bepaalde tijd scheidsrechter zijn en assistent-scheidsrechter. Elke cursist wordt dan beoordeeld door de docent en alle andere cursisten en vervolgens nabesproken. De laatste cursusavond is een examenavond. Hierin krijgen alle cursisten een  spelregelexamen en moeten zij een strafrapport schrijven aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Een strafrapport is een rapport dat naar de KNVB wordt gestuurd als een speler direct rood heeft gehad.

Lees 561 keer Laatst aangepast op zondag, 14 december 2014 12:41
Log in om reacties te plaatsen
Accepteer cookies om deze inhoud te bekijken..Accepteer Cookies