imageimageimageimageimage
donderdag, 27 maart 2014 19:59

Spelregelbewijs

Geschreven door 

 

Invoering van het spelregelbewijs vanaf seizoen 2014-2015

 

Vanaf het seizoen 2014/2015 worden spelers vanaf de A-junioren geacht een bewijs van spelregelkennis in bezit te hebben. Vóórdat een speler A-junior wordt, is hij verplicht het spelregelbewijs te halen. Dit seizoen draait de KNVB een aantal pilots en krijgen verenigingen de kans hun leden op te leiden. De uitkomsten van de pilots en de uitwerking van het spelregelbewijs volgen binnenkort.

Actieplan tegen geweld
Na enkele incidenten en excessen in en rond het voetbalveld heeft de KNVB het “Actieplan tegen geweld” ingevoerd. Eén van de onderdelen hiervan is de fysieke pascontrole die inmiddels al geruime tijd wordt uitgevoerd bij eerste elftallen. Vanaf 1 november geldt dit voor
alle elftallen in de A-categorie. Andere maatregel is de tien minuten tijdstraf bij de B-categorie als alternatief voor de gele kaart.

Gebrek aan voldoende spelregelkennis
Vanaf komend seizoen komt hier dus het spelregelbewijs bij dat A-junioren dienen te hebben. De eerste resultaten van de pilots wijzen uit dat deelnemers verbaasd zijn over hun eigen onwetendheid van de spelregels. Een jarenlang actief lidmaatschap bij een voetbalvereniging en honderden uren televisievoetbal ten spijt.
Het is opvallend dat velen de spelregels van hun eigen sport onvoldoende kennen. Indien spelers begrijpen waarom beslissingen worden genomen en zich beseffen wat het is om als scheidsrechter in het veld te staan, kan dit bijdragen aan meer wederzijds begrip en respect, aan een fijnere samenwerking tussen spelers en scheidsrechters. Dat is immers het doel van het spelregelbewijs.

Spelregelbewijs
Vanaf het seizoen 2014/2015 zullen tweedejaars B-junioren de spelregeltoets af moeten leggen. Per april 2014 zal er een door de KNVB gelanceerd platform bestaat waarop de spelregeltoets, de oefeningen en de uitleg staan. Deze toets dient succesvol te worden afgerond. Zonder spelregelbewijs is spelen in de
A-junioren niet meer mogelijk
. Dit geldt alleen voor spelers die de overgang maken naar de A-junioren. De huidige A-junioren en senioren hoeven dus (nu nog) niet met terugwerkende kracht een toets af te leggen. Let wel: Er zal in Sportlink (het registratiesysteem tussen KNVB en clubs) een vermelding bij spelers zonder spelregelbewijs staan, waardoor deze spelers op een wedstrijdformulier worden geblokkeerd en dus niet-speelgerechtigd zijn. Pas als de toets succesvol is afgerond zal de speler weer geactiveerd worden.

De leden die hiervoor in aanmerking komen zullen op tijd bericht en uitleg krijgen via de SJO.

Lees 906 keer Laatst aangepast op zondag, 30 maart 2014 13:19
Log in om reacties te plaatsen
Accepteer cookies om deze inhoud te bekijken..Accepteer Cookies